Blogi

Minulleko mentor?

Mietitkö, olisiko mentor sinulle hyvä sparrauskumppani, kun mietit kehitys- ja muutoskohteita urallasi.

Lue oheisesta blogista muutamia vinkkejä kuinka mentoroinnista saa parhaiten hyödyn itselleen. Lähde mukaan !

Minulleko mentor ?

Oletko joskus kaivannut tukea miettiessäsi erilaisia vaihtoehtoja tunnistaa vahvuuksiasi, kehittää osaamistasi, parantaa työsuoritustasi tai hahmottaa uravaihtoehtoja? Puhumme näistä luonnollisesti vanhempien ja ystävien kanssa mutta lisäksi on olemassa neutraali taho, mentorit, jotka ovat halukkaita auttamaan näissä pohdinnoissa.

Mentorin kanssa keskustelut ovat luottamuksellisia, joten sinä voit vapaasti kertoa ajatuksistasi ja suunnitelmistasi ja myös esteistä, joita koet liittyvän vaihtoehtoihin. Mentor on sinun tukenasi kohti sinun asettamaasi tavoitetta. 

Mentorointi on tyypillisesti noin vuoden mittainen hanke, jossa tapaamisia on noin 6-10 riippuen aktorin asettamista tavoitteista. Koska molemmat osapuolet sitoutuvat pitkähköön yhteistyöhön, kuvaan alla joitain asioita, joilla onnistumista voi edesauttaa. 

Valmistaudu

Valmistaudu hyvin mentorointivuoteen. Mieti, mihin asiaan haluat muutosta/parannusta/selkeyttä ja sitoudu omaan tavoitteeseesi sekä valmiudella tehdä töitä että panostaa aikaa. Mentor-vuosi on sinun oma kehittymismahdollisuutesi – ota siitä paras irti. 

Sopiva mentor

Koska kysessä on pitkä yhteistyöhanke, on tärkeätä, että aktorin ja mentorin yhteistyö sujuu. Kannattaa panostaa aikaa mentoriin tutustumiseen. Voit miettiä valmiiksi kysymyksiä mentorillesi tutustumiskeskustelun tueksi.

Mentorointiin voi lähteä mukaan ilmoittautumalla erilaisten järjestöjen koordinoimiin mentorointi-hankkeisiin, jolloin tyypillisesti ko järjestöt muodostavat mentor-aktor-pareja hakemusten perusteella.   

Monet yritykset tarjoavat sisäisiä mentorointiohjelmia ja myös yritysten välisiä ohjelmia. Näissäkin ohjelman vastuuhenkilöt muodostavat mentor-aktor-parit.

Sitten on meitä yksityisiä palveluntarjoajia, joilta voidaan ostaa mentorointipalvelua. Oma, selkeä tavoite mentoroinnille auttaa tunnistamaan millaisen taustan omaava mentor voi parhaiten tukea aktorin tavoitetteen saavuttamista. Meillä mentoreillakin on omat vahvuusalueemme mutta kokemuksemme turvin liikumme sujuvasti myös oman vahvuusalueemme rajoilla ja ulkopuolella. Riippuen aktorin tavoitteista, voi olla hyvä myös miettiä sitä, tarvitseeko mahdollisesti useamman mentorin.   

Muodostuipa mentor-aktor-pari minkä tahansa kanavan kautta, on tärkeätä, että mentorointisuhteen alussa varmistetaan sekä työtyylien että kommunikaation yhteensopivuus ja pyritään rakentamaan toimiva työskentelyilmapiiri parin välille.

Tavoite

Aktorilla tulee olla selkeä tavoite mentoroinnille ja jokaiselle tapaamiselle mentorin kanssa. Tavoiteasetannan kirkastamiseen kannattaa käyttää aikaa myös mentorin kanssa, jotta varmistetaan se, että molemmat ymmärtävät tavoitteen yhteneväisesti. Tavoite voi prosessin aikana myös muuttua ja silloin on hyvä kirjata muuttunut tavoite. 

Avoimuus ja aktiivisuus

Mentoroinnin luottamuksellisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Vain luottamuksellisessa ilmapiirissä, aktor voi avoimesti kertoa haaveistaan ja unelmistaan, paljastaa mahdollisia uskomuksiaan ja esteitä tavoitteen saavuttamisessa. 

Aktiivinen aktor saa parhaita tuloksia mentoroinnista. Mieti jokaiseen tapaamiseen paitsi tapaamisen tavoite myös lista kysymyksiä, joihin haluaisit pureutua yhdessä mentorin kanssa. Mieti, miten mentor voi parhaiten olla sinulle avuksi. 

Kotitehtävät

Jos olette sopineet mentorin kanssa kotitehtävistä tapaamisten välissä, varaa riittävästi aikaa tehtävien tekemiseen. Kotitehtävät valitaan siten, että ne tukevat sinun tavoitettasi, joten keskity tekemiseen ja mieti, löytyikö kotitehtävän kautta uusia näkökulmia. Suosittelisin myös ettei kotitehtävää tehtäsi ihan viime hetkellä ennen seuraavaa tapaamista jotta alitajuntakin ehtii tuottaa omaa panostaa kotitehtävän pohdintoihin. 

Pidä pohdiskelukirjaa

Varaa käyttöösi pohdiskelukirja mentorointia varten. Kirja on sinua varten, joten voit käyttää sitä itsellesi mieluisalla tavalla : kirjoittamalla, piirtämällä, ottamalla valokuvia, listaamalla – tavalla, joka auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.  

Aloita oma kirjasi kirjaamalla kokonaistavoitteesi ja sen osa-tavoitteet ja aikataulu, koska on mahdollista saavuttaa osa-tavoitteet ja kokonaistavoite. Kirjaa myös se, mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi. Tee itse oma ensimmäinen ajatus tästä ja jatka työstämistä mentorin kanssa. 

Varaa oma(t) sivut jokaiselle tapaamiselle. Kirjaa tapaamiselle asettamasi tavoite yhdessä odotustesi kanssa ja jokaisen tapaamisen jälkeen se, miten onnistuitte yhdessä mentorin kanssa.

Kirjaa muistikirjaan myös ajatuksesi kotitehtävän ääreltä. Mitä oivalluksia kotitehtävä sinulle tarjosi? Mitä asiaa kotitehtävän perusteella voisit vielä tarkastella enemmän? 

Pohdiskelukirja on arvokas matkakuvaus sinulle mentoroinnin päätteeksi. Näet siitä miten ajattelusi on kehittynyt ja miten asiat ovat muuttuneet kuluneen vuoden aikana.

Lähde mukaan

Mentorointi on hieno yhteistyöhanke – lähde rohkeasti mukaan ! 

Annan mielelläni lisätietoja !

Ystävällisin terveisin

Marja-Leena

Kauris Consulting Oy